Egy kongói verbita szerzetes Mélykúton

2018.12.01 12:50

 

Nagy szeretettel köszöntöm a kedves olvasókat. Múlt héten örömmel kaptam kézhez kinevezésemet Mélykútra. Ngamba Mungwala Albert-nek hívnak, verbita szerzetes vagyok, október 6-án szenteltek diakónussá. Diakónusi időszakom alatti pasztorális gyakorlatára küldtek Mélykútra. Kongó Demokratikus köztársaságból származom, egy hét gyermekes katolikus családból. Négy fiú és kettő lánytestvérem van, én a hatodik gyermek vagyok. Szüleim általános iskolában tevékenykedtek, igazgatóként és tanítónőként. Testvéreim és anyukám ma már Kikwit varosban laknak, Kongó nyugat részén, 523 km-re Kinshasa-tól, a fővárostól. Általános és gimnáziumi iskolákat befejezve, szerzetes papnak jelentkeztem az Isteni Ige Társaságában 2007-ben. Öt évig otthon Kongóban végeztem az alapképzést, posztulánst, filozófiát és noviciátust. A verbitáknál szokás külföldre küldeni kispapokat a képzés ideje alatt, így egy honfitársammal együtt kerültünk Magyarországra 2012 novemberében. Hat éve élek Budapesten, ahol először a magyar nyelvet tanultam, majd teológiát a Sapientia Hittudomány Főiskolán.

Pasztorális gyakorlatom ideje alatt úgy jövök Mélykútra, hogy remélem, egy leszek közületek, ahogy Szent Pál is írta: „zsidók között zsidóvá váltam” – így remélem, hogy a mélykútiak között én is mélykútivá válhatok.

Számomra Mélykút ismerős hely, mert tartottunk itt már missziós hétvégét, és több alkalommal is visszatértem látogatóba. Amikor ide jövök, mindig úgy érzem mélyen a lelkemben, hogy hazajövök. Bízom benne, hogy amikor majd sikerül beköltözködnöm, lesz rá lehetőségem, hogy személyesen és közelebbről is megismerkedjek mindenkivel.

December 2-án érkezem és március végéig fogok köztetek lakni. Örülök, hogy a plébános atya, Bolvári János, nyitott szívvel és szeretettel kínálta fel nekem ezt a lehetősséget, hogy Mélykúton szolgáljak.

Isten áldása szálljon minden mélykúti emberre. Szép adventi időt kívánok mindnyájatoknak. Éljen a hit, a testvériség, a szeretet és Isteni Igéje szíveinkben.

 

 

Ngamba Mungwala Albert svd, diakónus.