1600 magyar fiatal találkozhatott Ferenc pápával

2015.08.08 05:45
A magyarországi és határon túli egyházmegyékből Rómába érkezett több mint 1600 magyar fiatal egy olyan találkozóra, amelyhez a katolikus egyházfő is csatlakozik.
A zarándokokat Rómába kísérő Palánki Ferenc, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) ifjúsági referense és hivatásgondozó bizottságának elnöke elmondta, hogy 14-24 év közötti fiatalokról van szó. A Nemzetközi Ministráns Szövetség (CIM) minden ötödik évben szólítja Rómába tagjait. Az augusztus 8-ig tartó mostani nemzetközi találkozó a tizenegyedik: huszonkét országból kilencezer fiatal érkezett. A háromezer fős osztrák küldöttség után a magyar ajkúak vannak a legtöbben. Annál is inkább, mivel a nagy létszámú német ministránsközösség tavaly külön találkozott Ferenc pápával.
 
A magyar fiatalokat többek között Német László nagybecskereki püspök, a CIM elnöke, valamint Böcskei László nagyváradi püspök és Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök kísérte Rómába. A ministránsok kedd délután részt vettek a római Szent Péter téren zajló közös és többnyelvű imádkozáson, amelyhez hat órakor Ferenc pápa is csatlakozott. A Szent Péter téri ministránstalálkozó eseményeit magyar nyelven a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adása egyenesben közvetítette. A mint egy egy busznyi Kalocsa-kecskeméti egyházmegyéből Rómába látogató ministránsokhoz, Mélykútról hárman csatlakoztak.
 
A Rómába érkezett magyar fiataloknak szerdán a Szent Ignác-templomban mutattak be magyar nyelvű szentmisét.