Események 2018

PROGRAMTERVEZETT 250 ÉVFORDÓLÓRA

2018

 

Első lépésben azt szeretnénk látni, tudni, kinek milyen élménye van a templomunkkal kapcsolatban.
Pályázatot hirdetünk a következő kategóriákban:

1.      Rajz, grafika, akvarell a templomról

2.      Fénykép, diakép, ppt, mozgókép a templomról és templomi ünnepeinkről

3.      Templomunk makettjének elkészítése bármilyen anyagból

4.      Irodalmi: Az én templomom címmel vers, novella, személyes történet, ének.

 

Két kategóriában díjazunk:    Gyermekek: alsós 0-10, felsős 10-18

Felnőtt

 

Díjazott az első három legjobb

Beadási idő: 2018. március 18. vasárnap

Beadás módja: jeligével ellátott boríték benne a pályázó neve, címe, telefonos elérhetősége

Gyermekeknél életkor

Eredményhirdetés: 2018. április 1. Húsvétvasárnap

 

A pályamunkák kiállítása a Csorba Házban és a Szent Tamás Katolikus Általános Iskolában lesz.

 

Szeretnék minél több pályamunkát látni! Ne könnyítsék meg a munkánkat, adjanak be minél több pályaművet!

 

 

Január 19 péntek

Pálffy Géza a koronázós kutatócsoport vezetője, filmvetítés és beszélgetés

délelőtt iskola 10-11 óra délután 16- vagy 17 felnőttek

 

Február 9-10-11 illetve 23-24-25

Üdvtörténet kurzus

 

Március

Lelkigyakorlat március 16-17-18

 

Április 14

 

Május

Általános iskolások anyáknapi szentmiséjén köszöntötték az édesanyákat. Szívhez szóló versekkel és énekekkel csaltak könnyeket édesanyák és a nagymamák szemeibe. Anyáknapi műsor és szentmise 2018-ban már második alkalommal volt a templomban megtartva 2017 után.

Június

A mélykúti származású Kiss István atya orgona hangversenye a Szent Joachim templomban június 9.-én szombaton délután volt. A hangverseny után az atya méltatta, hogy a Mélykúton lévő Szent Tamás Katolikus Általános felnövekvő diákjai közül reméli sokan térnek a zenei szeretet útjára. Az egyre növekvő kántor hiány már érződik egyházmegyénkben is. A kissebb települések kántor nélkül maradnak és a liturgiának ez a még ma élő tőbbszínűsége megszűnik. Buzdította a jelenlévőket, hogy minden erejükkel segítsék a fiatalok zenei fejlődését és szeretetét.

Köszönjük István atyának, hogy eljött közénk és e szép dallamokkal is szólt hozzánk.

 

Bolvári János

Mélykúti plébános

pappászentelésének 25. évfordulója alkalmából,
az ünnepi szentmise (Ezüstmise)

2018. Június 23.-án 17 órakor a
Szent Joachim templomban volt.

János atya élettörténete röviden:

1968. december 30.-án született Kalocsán.
Általános iskolába Dusnokon járt, ahonnan 1983-ban ballagott el.
1983-1987-ig a kecskeméti Piarista Gimnázium növendéke volt.
1987-88-ban sorkatonai szolgálatott teljesített.
1989-93-ig a szegedi Hittudományi Főiskola hallgatója.
Diplomáját 1993-ban szerezte, középiskolai katolikus hittantanárként,
még ebben az évben felvette a papi szentséget.
Eddigi szolgálati helyei:
-1993-1997 Bácsalmáson káplán, segédlelkész, hittantanár,
-1997-2001 Káplán, segédlelkész, hittantanár Jánoshalmán,
-2001-2003 Plébános, lelkipásztor Csávolyon és Rémen,
-2003-tól napjainkig  Plébános , lelkipásztor Mélykúton és Kisszálláson.

A mélykúti hívek sokat köszönhetnek jelenlegi plébánosuknak, mely sok fáradtságos munkával napról napra próbál jó lelki vezetője lenni az embereknek.
A különböző templomi, egyházi csoportok koordinálásával, támogatásával, vezetésével a lelkipásztori teendőket látja el.
Az elmúlt években templomunk belső tere és külseje valamint környéke teljes egészében megújult.
Így a mélykúti Isten háza városunk gyöngyszeme lett, ahová mindenki, kicsik és nagyok szívesen jönnek imádkozni és ünnepelni.
Az idei évben ünnepeljük a templom szentelésének 250. éves évfordulóját. Egész évben voltak ezzel kapcsolatos rendezvények, ezen eseménysor záró napjai augusztus 16-20-ig lesz, melyre mindenkit hívunk és várunk!

Szent Erzsébet templomunk is a napokban külső festésen esett át, hálát adunk a mindenható Istennek, hogy ez is megtörtént.

Természetesen e pár sorban nehéz lenne felsorolni, ami egy jó vezető nélkül nehezen valósulhatott volna meg. További eseményekről és történésekről olvashat nap mint nap itt honlapunkon az események menüpont alatt.

„… élek én, de már nem én, hanem Krisztus él bennem!” -  Gal 2,20

ZARÁNDOKLAT SZENT PÁL APOSTOL NYOMÁBAN

 

9 nap/8 éjszakai szállással (8 reggeli, 8 vacsora)

 

2018. június 25 – július 03.

 

A zarándoklat lelkivezetője Bolvári János plébános.

 

Keretprogram

 

1.nap         Indulás hajnali 04:00 órakor Mélykútról. Határátlépés Hercegszántónál. Szerbián, Makedónián keresztül utazunk Görögországba. Este elfoglaljuk a szállásunkat az Olymposi Riviéra közkedvelt üdülőhelyén, Paralián. 4 éjszakai szállás.

 

2.nap         Mielőtt elkezdjük programjainkat, ezt a napot pihenéssel, kikapcsolódással töltjük. Szabad program keretében fürödhetünk a tengerben, homokos tengerpartja rendkívül kellemes. Finomakat ehetünk egy jó kis étteremben, vagy egyszerűen csak vehetünk egy gyrost valamelyik helyi árustól. Vásárolhatunk görög ajándéktárgyakat, italokat, édességeket stb. este pedig pezsgő élet várja a vendégeket.

 

3.nap         A nap első állomásaként Filippit keressük fel, ahol Pál apostol első egyházközösségét alapította, sétánk során megismerkedünk a régi város maradványaival. Elmegyünk Lydianba, ahol első keresztelő templomát alapította. A hegyekből leereszkedve érkezünk Kavala városába, Szent Miklós templomához. A templom előtti kör jelzi, hogy Pál apostol itt lépett először Európába.Thesszalonikiben Pál apostol sok pogányt térített meg. Láthatjuk a rotundát, melyet használt. Szent Dimitrosz-bazilika, Galerius diadalív, Fehér torony, Agora... Szentmisét tartunk.

 

4.nap         Verginábana makedónok ősi fővárosában, Észak-Görögország egyik legimpozánsabb múzeumában II. Philippos (Nagy Sándor apja) és felesége     világhírű sírját tekintjük meg. Veriában, Pál apostol bémáját láthatjuk (azt az emelvényt, melyet ő is használt).  Ezután a borairól nevezetes Naussábamegyünk. A város felett található festői szépségű AgiosNikolaos parkban tehetnek egy sétát vagy ebédelhetnek. A program végén a csodálatos vízeséseiről nevezetes Edessába látogatunk el.

 

5.nap         Elindulunk dél felé. Az út során az ókori görögök szent hegye, az Olymposmellett haladunk el, majd a Tempi-völgy érintésével, Larisszán és Trikalánkeresztül érkezünkKalambakába, a természeti szépségben egyedülálló, óriási sziklákra épült Meteorákhoz, ahol két kolostorát tekinthetik meg. Akolostorok érdekes története, értékes ikonjai, a különleges építészeti stílus, valamint a környék szépsége a múltba kalauzolja az idelátogatókat. Szállás Delfi környékén.

 

6.nap         Kirándulás az ókori Görögország  első számú jóshelyéhez, a csodálatos környezetben fekvő Delphoi jósdához. A Parnasszos hegységben található szentélyegyüttes az ókori emberek képzeletében a világ közepét jelentette. Délután visszatérünk a szálláshelyünkre, szabadidő, pihenési lehetőség. 2 éjszaka Agios Theodoriban.

 

7.nap         AKorinthoszi-szorosnál időzünk. A magyar mérnökök által tervezett csatornát átívelő hídon átsétálunk a Peloponnészoszi félszigetre. Korintusértékeivel ismerkedünk, ahol az apostol erős keresztény közösséget hozott létre. Agóra, bema (ahonnan Pál apostol szónokolt). Szentmise. Következő városunk Mükéné, ahol a fellegvár és a híres Schliemann-sírok mellett sétálunk. Ezt követően továbbutazásEpidauroszba,Aszklepiosz legnagyobb kultuszközpontjába. A régészeti terület és az antik színház megtekintése. Esti séta Nafplionban, a gyönyörű, romantikus kisvárosban.

 

8.nap         A napunkat Görögország fővárosának szenteljük. Athénban számos látnivaló vár ránk, többek között pl: Akropolisz, Szent Dénes katedrális, Archeológiai Múzeum, Sintagma tér -őrségváltás, Panathei stadion- az első olimpiai játékok színhelyének megtekintése, Plaka, Areopágosz sziklája, ahol bronz táblán olvasható az apostol beszéde. Szállás KamenaVourla-n vagy környékén.

 

9.nap         Elbúcsúzunk a csodálatos Görögországtól s elindulunk hazafelé, utazás hazáig, rövid pihenőkkel, hazaérkezés az éjszakai órákban.

 

 

Július

Augusztus

 

Szent Erzsébet templom külső festése 2018

Egyházközségi napok 2018