Események 2015

„Békét adj szívünknek…”

MEDJUGORJEI ZARÁNDOKLAT

 

 0. nap csütörtök: Indulás Mélykútról április 9-én 20.00 órakor.

1. nap péntek: Érkezés a délelőtti órákban Medjugorjéba, érkezés előtt szentmise útközben, szállás elfoglalása. Délután keresztút a Krizsevác hegyén.

2. nap szombat: Szentmise reggel. Jelenési hegy megtekintése, majd a szenvedélybeteg fiatalok közösségének megtekintése és részvétel egy tanúságtételen. Este szentségimádás a Medjugorjei teplomtéren, több nyelven.

3. nap vasárnap: Hazaindulás. Záró szentmise hazaindulás előtt. Útközben Mosztári városnézés. Érkezés az éjszakai órákban.

Útközben és az egész zarándoklat alatt gyónási lehetőség, közös imádságok, rózsafüzér, énekek.

A zarándoklat lelki vezetői: Bolvári János mélykúti és Bergmann János bácsalmási plébános urak voltak.

Lelkileg töltődve, egy életre szóló élménnyel tértünk haza zarándoklatunról!

 

Örömhír!

Sok éves gyűjtésünk eredményeként már minden készen áll ahhoz, hogy templomtetőnk felújítását megkezdjük. Saját gyűjtésből 16 millió forintért megvettük a rézlemezt és 4.5 millió forintért a faanyagot, amit a héten szállítottak le Lengyelországból testvértelepülésünk faipari cégétől.

Így összesen a gyűjtésből és adományokból 20.5 millió forint jött össze, amit ezúton is szeretnénk megköszöni.

A tető cseréje május eleje, közepe táján kezdődik (időjárás függvénye).

Mivel a templomunk körbe lesz állványozva a tetőcsere miatt, így külső homlokzat javítását és festését is szeretnénk ezzel együtt megoldani. Mivel már körbe állványozzák így ezt a nem kis összeget 3.5 millió forintot spórolnánk meg. A megtakarítás összegéből a homlokzat javítása és festése körülbelül megoldható lenne.

         Teljes munkálatok elvégzéséhez, a homlokzat szükség szerinti javítása és a homlokzat teljes festése eredetileg nem szerepelt a költségvetésben illetve a tetőbontással járó előre nem látható költségekre kb. 5 millió forintra lenne szükségünk. Amit további gyűjtésekből, adományokból illetve kölcsönből szeretnénk előteremteni.

Minden kérdést és ötletet szívesen fogadunk és válaszolunk meg a plébánián!Július 26-án a Szent Joachim templomban a hét órai, valamint a Szent Erzsébetben a délutáni szetmisén búcsúztattuk Kiss István atyát. A mint egy évnyi mélykúti kápláni szolgálata az érsek úr döntése nyomán ezzel véget ért. Augusztus elejétől a dusnoki plébánián teljesít szolgálatot, mint Isten szolgája továbbra is káplánként. A mélykúti hívek szívükbe zárták István atyát, hiszen minden embertől, akit megszoktunk és nap mint nap találkozunk vele nehéz a búcsúzás.  Isten áldása legyen további munkáján!

 

1600 magyar fiatal találkozhatott Ferenc pápával
2015.08.08 05:45


A magyarországi és határon túli egyházmegyékből Rómába érkezett több mint 1600 magyar fiatal egy olyan találkozóra, amelyhez a katolikus egyházfő is csatlakozik.
A zarándokokat Rómába kísérő Palánki Ferenc, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) ifjúsági referense és hivatásgondozó bizottságának elnöke elmondta, hogy 14-24 év közötti fiatalokról van szó. A Nemzetközi Ministráns Szövetség (CIM) minden ötödik évben szólítja Rómába tagjait. Az augusztus 8-ig tartó mostani nemzetközi találkozó a tizenegyedik: huszonkét országból kilencezer fiatal érkezett. A háromezer fős osztrák küldöttség után a magyar ajkúak vannak a legtöbben. Annál is inkább, mivel a nagy létszámú német ministránsközösség tavaly külön találkozott Ferenc pápával.

A magyar fiatalokat többek között Német László nagybecskereki püspök, a CIM elnöke, valamint Böcskei László nagyváradi püspök és Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök kísérte Rómába. A ministránsok kedd délután részt vettek a római Szent Péter téren zajló közös és többnyelvű imádkozáson, amelyhez hat órakor Ferenc pápa is csatlakozott. A Szent Péter téri ministránstalálkozó eseményeit magyar nyelven a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adása egyenesben közvetítette. A mint egy egy busznyi Kalocsa-kecskeméti egyházmegyéből Rómába látogató ministránsokhoz, Mélykútról hárman csatlakoztak.

A Rómába érkezett magyar fiataloknak szerdán a Szent Ignác-templomban mutattak be magyar nyelvű szentmisét.

 

 

Az idei 2015-ös évben a „Mélykút Városáért Díj” kitüntetésben részesítette Mélykút város önkormányzata Bolvári János plébános urat és Rasztik Tibor urat is. Mind kettejük méltán érdemelték meg ezt a kitüntetést. A díj előterjesztésére a következő szavakkal indokolták, hogy miért is ők legyenek az idei év kitünetettjei:

János atya esetében így vélekedtek:
- Kedves, közkedvelt János atya 2003 óta irányítja a mélykúti egyházközséget! Sokunk kedvére és örömére, sokat tett már eddig is Mélykútért! Fiatal kora ellenére határozottan, felkészülten, bölcsen, körültekintően tud dönteni. Különösen fontos a fiatalokkal való törődés, foglalkozás, amit jó szívvel lelkiismeretesen végez. Táborokat szervez és vezet hittanos gyerekeknek, ministránsoknak, ifiseknek. Zarándoklatokat szervez az érdeklődőknek (nem csak hívőknek), ami nagyon fontos a város közössége érdekében is. Családokkal is havonta közös lelki programokat tart. Számos munkája mellett mindig van ideje azokra, akik igénylik (nappal és éjjel).
A Mélykútról elszármazott fiatalokkal is törődik. Szegeden is van több mélykúti fiatal, akivel havonta összejönnek. Közvetlen mindenki számára nyitott, elérhető.
A hívőkkel való kapcsolata is kiváló, jó lelkiatya, tanácsadó. Jelenleg is templomunk tetőcseréjét irányítja nagy munkával és körültekintéssel. Ez a tevékenység minden mélykúti ember számára látványos és fontos.

Rasztik Tibor úr esetében a következő képen vélekedtek az előterjesztők:
-A Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesülete a település egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező és legaktívabb civil szervezete. Rasztik Tibor a kezdetektől (1994) meghatározó egyénisége az egyesületnek. Titkári feladatait közmegelégedésre, lelkiismeretesen látja el, minden ellenszolgáltatás nélkül.
Felkészült, tájékozott a mozgáskorlátozottakat érintő ügyekben (is). Folyamatosan képzi magát, hogy azonnal reagálhasson a gyorsan változó viszonyokra. Az egyesület országos elismertsége, sikeressége nagy részben neki is köszönhető.
Bármikor, bármilyen problémával bizalommal lehet hozzá fordulni, midig közvetlen, segítőkész. Minden korosztállyal (a fiataloktól az idősebbekig) megtalálja a közös hangot. Szeretik, kedvelik a figyelmességét, a humorát.
Számtalan sikeres egyesületi rendezvény (előadások, kirándulások, színházlátogatások, stb.) megszervezése, lebonyolítása fűződik nevéhez.
Az egyesületben végzett munkáján túl hosszú-hosszú évek óta a település közéletében is aktív szerepet vállal (egyházközségi rendezvények, Csorba-házi esték, Mélykúti napok, stb.).

A díjat 2015. augusztus 20-án vehették át mind kettejük a városi ünnepség keretében. Nagy öröm minden mélykúti hívő embernek is, hogy az idei évben az egyházközséghez közel álló személyek kaphatták e kitüntetést.
Sok sikert kívánunk további áldozatos munkájukhoz!