Események 2014

A Missio évének harmadik programja a Fülöp kurzus volt. Amely felnőtteknek szólt, március 7-8-9. Péntek délutántól  vasárnap  15 óráig tartott, amelyben a szentmise is benne volt. Jelentkezni a plébánián illetve a sekrestyében is lehetett, mint egy negyven személy vett részt a kurzuson.

 

 

:

 Április 4-6-ig volt egyházközségünkben megtartva az "Emmausz kurzus".  Ez a negyedik alkalom, hogy össze jöttünk a Missió éve kapcsán egy nagyobb lélek emelő előadásra. Péntek délután kezdődött, szombaton egésznapos, majd vasárnap délelőtt a szentmisével zárult a programsorozat ezen része. Nagyon jó volt a Szentírás mélyebb rejtelmeiben elmerülni, ezzel is készülve a közelgő húsvéti ünnepre.

 

 

 

Nagyböjti lelkigyakorlat április 11-12-13-án volt. Melyet Veréb László szegedi Hittudományi Főiskola lelkivezetője tartotta. Ez alkalommal a 9 órai szentmisén került sor a Betegek kenetének közösségi kiszolgáltatására.

 

Április 26-án szombaton délután 16 órakor tartott előadást a Művelődési Házban Dr.Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök Hit, család, politika címmel. Kicsi késéssel, de annál nagyobb lelkesedéssel fogadtuk püspök atyát. Előadásában mindenkit bátorított, hogy nyíltan valljuk meg vallásunkat, hiszen magyarország több mint ezer éve keresztény alpokon létezik. A kereszténységnek van jövője Magyarországon és az egész Európai Unióban. Utána 18 órakor szentmisét mutatott be a Szent Joachim templomban.

 

Az eredeti częstochowai Fekete Madonna-kegykép

Mélykútra érkezett a częstochowai Fekete Madonna, kegykép másolata

Május 17-18-án volt egyházközségünkben.

Május 17-én szombaton reggel a szentmise végétől lehetőség volt egyéni imádságra, melyre lehetett jelentkezni.

Ezen a napon 16 órától Családfa gyógyító szentségimádást tartottunk és a végén kb. 17 órakor Lorettoi litániát imádkozzuk el.

Május 18-án szintén volt  lehetősség egyéni imádságra jelentkezés alapján. Majd 15 órától folytattuk a Családfa gyógyító szentségimádást.

Az idei évben is megtartottuk a hagyományosnak mondható, a nyár közepén szombat esténként megrendezett Csorba-házi estéket. Az érdeklődés az idei évben is töretlen volt, hiszen ezeken az estéken olyan könnyüzenei műfajok képviselői lépnek fel Mélykúton, amik más helyen nem láthatók.

Köszönet érte minden szervezőnek és a müsorok résztvevőinek, hogy ezeket az estéket ilyen varázslatossá tették a mélykúti hívek számára!

 Az esték proramjait ide kattintva tekinheti meg.

Az Új utcai kereszt szentelése

2014.06.11.


Sári Béláné (Odrobina Etelka) nagylelkű támogatásával felújították és megszentelték az Új utcai keresztet, amelyet néhai Odrobina András leszármazottai emeltettek a tragikus körülmények között elhunyt elődjük emlékére 1929-ben. A halál kiváltó előzménye volt, hogy a nevezett földtulajdonos 100 holdas földjét hosszában elvágta az 1912-ben épített vasút. A tataházi nagygazdák ezt előzőleg leszavazták, így kerülte el Tataházát a vasútvonal.
A kereszt megáldását Binszki József, mélykúti születésű plébános (egyik leszármazott) végezte, amelyen részt vett Bolvári János atya, mélykúti plébános. József atya elhozta és a kereszthez érintette a Jézus keresztjéből származó szent ereklyét, közben arról beszélt, hogy a kereszt minden ember életének a része, amelyet Jézus példájára hősiesen viselnie kell. A függőleges szára az Istennel, a vízszintes szára az emberiséggel köt össze minket.

Forrás: Odrobina Sándor


 

Missziós napok Mélykúton
2014.12.14 01:32

2014. november 20 és 23 között missziós hétvége volt Mélykúton (Kalocsai Egyházmegye). Verbita szerzetesek, missziós nővérek és az IVM (Ifjúsági Világmissziósok) tagjai érkeztek Mélykútra. Bolvári János helyi plébános támogatásával különféle programokat szerveztünk. Ez a hétvége segített rávilágítani arra, hogy fontos az ima a missziókért, a missziókban tevékenykedőkért.
Csütörtök délután megérkeztünk a plébániára. Az esti szentmisén Magung Fransis atya megáldotta a missziós keresztet, és ezzel kezdetét vette a három missziós nap. Az éjszakákat családoknál töltöttük. Pénteken a keresztutat vetített képek segítségével "jártuk végig", melyeken Jézus, Mária és minden személy barna bőrű, színes ruhás afrikai volt. Ezek a képek az afrikai misszió számára készültek. Minden este a szentmise után lengyel, indonéz, indiai, Fülöp-szigeteki és brazil zenét, éneket, illetve missziós előadásokat tartottunk az érdeklődő híveknek a templomban. Ellátogattunk az általános iskolába, gimnáziumba, óvodába és az idősek otthonába is, ahol kötetlen beszélgetésekre volt lehetőség. Vasárnap, a záró szentmise végén felkerült az évszám a missziós keresztre. A kereszt mellett végiggondolhattuk mindazt a sok lelki élményt, tanúságtételt, imádságot, mellyel egymást erősítettük, Krisztus szeretetét jobban átélhettük.

Marciszkiewicz Tamás SVD

 

 

 

 

November 22-én tartott érseki szentmise nem mindennapi módon kezdődött, akik jelen voltak ez alkalommal egy életre szóló élménnyel távoztak az Istentiszteletről. Misszió és evangelizáció  minden találkozás alkalmával mély nyomot hagyott életünkben és lelkünkben, hogy Istenhez tartozunk. Mi magyarok ugyan távolodunk Istentől, de a missziós testvérek bemutatták nekünk, hogy hogyan is élik meg  a katolikusok más országokban a hitüket. Minden magyarban felmerülhet a kérdés, hogy miért is fogyatkozunk a templomok soraiban, amikor nekünk igazán mindenünk meg van például az afrikai országokhoz képest.

Bábel Balázs érsek úr szentmisén mondott beszéde itt halgatható meg.

 

A 2014-es év eseményei az alábbi linkre kattintva pps formátumban letölthető és megtekinthető:

www.2014 év végi hála adás.pps